top of page
Zoeken
  • Harvey

Vanaf 1 juli 2023 geen plastics meer

Kunststof en plastic verpakkingen gaan vanaf 1 juli 2023 de ban in door een verbod daarop. Dit kan ook uw bedrijf betreffen. Lees verder!


Voor consumptie van eten en drinken voor onderweg, afhaal en bezorgen geldt vanaf 1 juli 2023 een verbod op het gratis verstrekken van kunststof drinkbekers en voedselverpakkingen die bestemd zijn voor eenmalig verbruik. Dit verbod geldt ook voor supermarkten die bepaalde kunststof bekers en voedselverpakkingen verkopen, waaruit direct geconsumeerd kan worden.


Daarbij is het verplicht om voor maaltijden en dranken die ter plekke worden bereid, een herbruikbaar alternatief aan te bieden. Dit mag ook een zelf meegebrachte beker of verpakking zijn, als dit duidelijk aan de consument kenbaar is gemaakt.


En per 01.01.2024? Het gebruik van wegwerpbekers en voedselverpakkingen voor consumptie ter plaatse (zoals op kantoor, evenementen, festivals en in de horeca) die kunststof bevatten, worden per 1 januari 2024 verboden. Het betreft hier:

  • bekers en voedselverpakkingen die geheel of gedeeltelijk uit plastic bestaan. Dat geldt ook voor koffiebekers met een kunststof laagje;

  • voedselverpakkingen, zoals containers of dozen, waaruit het eten zonder verdere bereiding en direct uit de verpakking kan worden geconsumeerd. Dit geldt niet voor zakjes en wikkels;

  • biobased en bioafbreekbare plastic bekers en voedselverpakkingen.

Een uitzondering op dit verbod geldt indien u de bekers of voedselverpakkingen ter plaatse inzamelt en aanbiedt voor hoogwaardige recycling en u daarbij voldoet aan het verplichte inzamelingspercentage: oplopend van 75% in 2024 tot 90% in 2027 en verder. Hoogwaardige recycling houdt in dat van het ingezamelde materiaal weer voedselcontactmateriaal kan worden gemaakt die voldoet aan de Europese regelgeving, zoals nu bij petflessen het geval is.


De regels gelden niet voor zorginstellingen en gesloten inrichtingen.

4 weergaven0 opmerkingen
bottom of page