top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverDennis Pantekoek

Minder hypotheek door private lease vanaf april 2022

Wie duurzame consumptiegoederen koopt via private lease, koopt als het ware op afbetaling. Maar de bijbehorende lening heeft ook gevolgen als u bij de bank aanklopt voor een hypotheek. Wat scheelt dat in 2022 en is er wat aan te doen?


Private lease is een aan populariteit winnende vorm van financiering. Eind 2020 werd alleen al zo’n 3% van alle particuliere auto’s aangeschaft met behulp van private lease. Dat waren ruim 214.000 auto’s. Maar ook wasmachines, keukens en mobieltjes worden steeds vaker gefinancierd via private lease. Private lease kent als financieringsvorm echter ook een belangrijk nadeel. Wie een woning aan wil schaffen, kan bij de bank namelijk minder hypotheek krijgen. Bovendien wordt dit nadeel dit jaar vanwege gewijzigde regelgeving alleen maar groter. Daardoor kan het verschil fors oplopen.


Als banken een hypotheek verstrekken, wordt het maximum te lenen bedrag berekend met gebruik van normen van het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting). Deze normen zijn bedoeld om te voorkomen dat mensen te veel lenen en daardoor in de financiële moeilijkheden komen. Hoeveel iemand kan lenen, hangt uiteraard af van zijn inkomen en dat van zijn eventuele partner. Daarnaast zijn ook het rentepercentage van de lening en de looptijd van belang.


Strengere leenregels vanaf april 2022:

Vanaf april van dit jaar gaan er voor het berekenen van een maximale lening strengere regels gelden. Nu nog telt 65% van het bedrag dat wordt uitgegeven aan private leaseovereenkomsten in mindering gebracht op het maandbedrag dat nog uitgegeven kan worden aan andere leningen. Vanaf april wordt dit verhoogd naar 100%. Dit betekent dat iemand met hetzelfde inkomen vanaf april minder kan lenen voor de aankoop van een eigen woning. Met de huidige koopgekte op de woningmarkt een extra obstakel voor degenen die gebruik hebben gemaakt van private lease.


Stel dat iemand een Toyota Yaris rijdt via private lease en daarvoor vier jaar lang zo’n € 300 per maand betaalt. Nu nog wordt hiermee voor € 300 x 65% = € 195 rekening gehouden bij de berekening van de maximale leencapaciteit. Vanaf april van dit jaar wordt er met de volledige € 300 rekening gehouden. Bij een inkomen van € 40.000 per jaar en 2% rente scheelt dat zo’n € 30.000 aan te verkrijgen hypotheek. Bij duurdere auto’s loopt dit al snel op naar een verschil van zo’n € 50.000.


Wie nog niet voor private lease gekozen heeft en niet verder beperkt wil worden in de hoogte van zijn hypotheek, doet er daarom goed aan eerst voor de aankoop van een auto te sparen. In het hiervoor genoemde voorbeeld scheelt dat voor een auto die in de lease zo’n € 300 per maand kost, ruim € 80.000 aan extra te verkrijgen hypotheek. Bij grotere auto’s kan dit zomaar oplopen tot een verschil van € 140.000.


Wie al wel voor private lease gekozen heeft, kan een afgesloten contract meestal wel afkopen, maar hieraan zijn in de regel forse kosten verbonden. De leasemaatschappij mist namelijk de overeengekomen rente in het contract en zal hiervoor gecompenseerd willen worden. Het afsluiten van een lening voor deze afkoop heeft weinig zin, aangezien deze worden geregistreerd bij de stichting BKR (Bureau Krediet registratie). U kunt wel proberen nog voor 1 april een hypotheek te verkrijgen, aangezien uw verplichtingen dan slechts voor 65% meetellen en u dus een hogere hypotheek kunt verkrijgen dan na 1 april.

2 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page